Ιστορία

Η Εταιρεία Διοικητικών Μελετών ιδρύθηκε το έτος 1932. Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι «η ενίσχυσις των διοικητικών σπουδών εν Ελλάδι, η έρευνα και η παρακολούθησις των διοικητικών ζητημάτων.»

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο πρόεδρος εξελέγη ο Θεμιστοκλής Δ. Τσάτσος, Υφηγητής του Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος ο Φαίδων Βεγλερής, Δικηγόρος και Γενικός Γραμματεύς ο Αριστείδης Βρέκοσις, Δικηγόρος. Σύμβουλοι εξελέγησαν ο Άγγελος Αγγελόπουλος, Υφηγητής της Δημοσίας Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτριος Βεζανής, Υφηγητής της Γενικής Πολιτειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Δερτιλής, Υφηγητής της Δημόσιας Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Διονύσιος Καρβελλάς, Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Χρήστος Σγουρίτσας, Υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στους επίτιμους εταίρους συναντά κανείς -μεταξύ άλλων- τον Γεώργιο Αγγελόπουλο, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον Στάμο Παπαφράγκο, τον Κωνσταντίνο Ρακτιβάν και τον Αλέξανδρο Σβώλο. Στους τακτικούς εταίρους συναντά κανείς -μεταξύ άλλων- τον Γεώργιο Μαραγκόπουλο, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τον Αλέξανδρο Τσιριντάνη. Στους έκτακτους εταίρους βλέπει κανείς τον Ανδρέα Γαζή.

Επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε από τον Πρόεδρο Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον Αντιπρόεδρο, Δημήτριο Μουρίκη και τον Γενικό Γραμματέα, Δημοσθένη Μιράσγεζη το 1936.

Τα έτη 1950 έως 1952 πρόεδρος εξελέγη ο Γεώργιος Παπαχατζής, τα έτη 1952 έως 1955 ο Φαίδων Βεγλερής και τα έτη 1955-1959 εκ νέου ο Γεώργιος Παπαχατζής έως του θανάτου.

To 1992 την Προεδρία ανέλαβε ο Αναστάσιος Μαρίνος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποβιώσαντα Γεώργιο Παπαχατζή. Αντιπρόεδρος ήταν ο Δημήτριος Κόρσος έως τον θάνατό του το 1999. Ο Αναστάσιος Μαρίνος παρέμεινε στο τιμόνι της Εταιρείας μέχρι το 2014. Επί Προεδρίας του όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν και μέλη της Εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό συνεχίστηκε με τακτικές δημόσιες ανακοινώσεις, κυρίως στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο διάλογος μεταξύ θεωρίας και νομολογίας, που ήταν και ο πρωταρχικός σκοπός της ιδρύσεως της Εταιρείας. 

Από το 2014 έως το 2018 πρόεδρος της Εταιρείας ανέλαβε ο Νικόλαος Σακελλαρίου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντιπρόεδρος εξελέγη η Αθανασία Τσαμπάση και Γενικός Γραμματεύς και Ταμίας ο Γεώργιος Δελλής.

Το 2018 εξελέγη Πρόεδρος της Εταιρείας η Σταυρούλα Κτιστάκη, Αντιπρόεδρος η Αθανασία Τσαμπάση και Γενικος Γραμματεύς και Ταμίας ο Γεώργιος Δελλής.

Το 2019 μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Εταιρείας εξελέγη ο Πέτρος Χριστόφορος, Αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Σκαλτσούνης και Γενική Γραμματεύς και Ταμίας η Φερενίκη Παναγοπούλου.

Ιδιαίτερος ήταν ο σύνδεσμος τα τελευταία χρόνια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Η αείμνηστη Καθηγήτρια Δήμητρα Κοντόγιωργα-Θεοχαροπούλου φρόντιζε μάλιστα τα συνέδρια να πραγματοποιούνται εναλλάξ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η Εταιρεία βραβεύτηκε για την προσφορά της το 2002 από την Ακαδημία Αθηνών. Κατά την τελετή της βραβεύσεως, ο Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Νικόλαος Ματσανιώτης είπε τα εξής:

«Η τιμώμενη επιστημονική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1932 για να καλύψει την έλλειψη επιστημονικού φορέος για τη μελέτη του Διοικητικού Δικαίου που εκαλείτο να εφαρμόσει το ιδρυθέν το 1929 Συμβούλιο της Επικρατείας, κυρίως από άποψη ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων της Δημοσίας διοικήσεως.

Η ίδρυσή της χαιρετίστηκε ένθερμα από τον επιστημονικό κόσμο, κυρίως διότι το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελέστηκε από διακεκριμένους νομομαθείς μεταξύ των οποίων ήτο και ο αείμνηστος Μιχαήλ Στασινόπουλος νέος Εισηγητής τότε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με εξαίρεση την περίοδο του πολέμου και της κατοχής, κατά την οποία παρουσίασε μερική κάμψη της δραστηριότητάς της, οι εργασίες της συνεχίστηκαν αδιάκοπα μέχρι σήμερα με λαμπρά αποτελέσματα ως προς τη διευκρίνιση και εμβάθυνση λεπτών θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων στο ευρύτερο πεδίο του Δημοσίου Δικαίου, συνδυασμένα και με επιστημονικές ημερίδες που έγιναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με σύμπραξη του Παντείου Πανεπιστημίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.»

Σήμερα η Εταιρεία Διοικητικών Μελετών διατηρεί τη συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και προσβλέπει ιδιαίτερα στη συνεργασία νέων επιστημόνων.